Thursday, June 2, 2011

Health & Wellbeing: 5 Ways to feel FABULOUS!




Semalam tengah belek-belek majalah lama, mata ni terpandang pada tajuk di atas....hhmm...ada tips yang menarik untuk dikongsi. Kesihatan sememangnya amat penting kepada kita semua...ada orang kata duit lebih penting, tak sebut pun kesihatan tu amat penting.


Eh, baru-baru ni masa masuk kelas (budak-budak sains tulen) semuanya pelajar pompuan....terkezut juga la dengan motto budak-budak ni, diorang kata motto kelas diorang ialah "wang bukan segalanya, tetapi segala-galanya perlukan wang". Kata diorang lagi zaman ni kena jugalah "mata duitan". Fuhhh!! bersemangat budak-budak ni. (memang cute la diorang ni) Saya kata pada mereka saya sangat-sangat setuju kerana motto saya ialah "Biar banyak wang jangan jadi BERUANG"... Oppss...macam lari dari tajuk karangan pulak dah...ok ini yang sebenarnya ingin saya kongsi: (maklumat ini saya dapati daripada majalah Women's Weekly)



1.  Say No to Regrets
Dia kata semua orang buat kesalahan tapi bezanya bagaimana kita bertindak menghadapi kesilapan. Terima sahaja kesilapan itu dan katakan pada diri bahawa ia tidak akan berulang lagi. Move on dear - tomorrow is another day. Moralnya jangan peningkan diri daripada memikirkan benda yang sudah berlalu.


2.  Snack Smarter
Ni nak bagi sikit resepi katanya....Keep your energy levels up with a banana smoothie. Whiz together 1/2 cup plain low-fat yoghurt, 1 sliced banana, 3 teaspoons skim milk and a dash of vanilla. Pening-pening nak buat ni, paling express ialah aiskrim vanilla ditabur coklat & almond...yummyy.


3. Stand Tall, Sit Straight
(Yang ni sila baca la versi BI) Posture can have a wonderful effect on your mood. Apart from giving your self-esteem an instant boost, standing tall also makes you look slimmer and helps boost your body confidence!


4.  Have Some Tea
Tea sememangnya kaya dengan antioxidants yang banyak manfaatnya kepada kesihatan. Satu kajian yang dibuat di negara Jepun mengatakan bahawa pengambilan tea hijau mengurangkan risiko penyakit jantung. Lepas ni rajin-rajinlah minum tea ya lebih baik tanpa gula.


dan akhir sekali.............ini sangat-sangatlah penting.......


5.  Go to Bed Early


  gambar comey ni dari google images
 
Berhenti memikirkan "tidur" hanya membuang masa. Start thinking of it as "valuable time that you need for your body and mind to replenish itself, recharge and reboot." Hhmmm... kena la dapatkan tidur yang cukup dan berkualiti. (insaf kejap lepas baca ni...azam tidur awal weeeiiii)


Sekian tips utk sekalian alam.....semua tips tidak bahaya biarpun untuk perahu-perahu kecil.







3 comments:

Ruby Tlm said...

ckup menarik penulis memberikan unsur2 lawak tapi ada fakta...(tersengih bila baca).

Dorris Angel said...

tq..buah cempedak di luar pagar, anak murid baru belajar... pantun 2 kerat.

Ruby Tlm said...

I like u pantun!!!!hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...